Musik

Disco

2015-02-04 16:36 #0 av: Skorpion76

Disco är en sorts musikkultur som hade in storhetstid under mitten och slutet av sjuttiotalet och fram till början av 2000-talet. Den började växa på gayklubbar i New York, men sedan spred den sig över världen. Disco har även banat väg för andra musikstilar som latino,, house och funk. Dansfilmen Saturday Night Fever som kom 1977 är en viktig faktor i spridningen av kulturen, liksom gruppen Bee Gees som släppte en skiva med låtar från filmen. Grupperna, artisterna och låtarna som har haft betydelse för genren orkar jag inte räkna upp. De är alldeles för många.

På 80-talet blev musiken mera syntbaserad och fick ett mera eklektroniskt sound. Något som väldigt starkt förknippas med disco är discokulan. Det är en stor glasboll som består av små glasrutor. När man lyser på den med en lampa reflekterar den och små fläckar av ljus sprids i taket på väggarna och golvet.  För att skapa den riktiga discostämningen behöver du en discokula, spotlights som lyser på den och när den snurrar roterar fläckarna också. Sedan kan du ha discorök, men stroboskop som förekommer ute på de moderna nattklubbarna är bara onödigt.  Stroboskop är en starkt blinkande lampa som slår ifrån sig blixtar. Det gör ont i ögonen och är omöjligt att titta på.

Musiken bör bestå av gamla klassiker som kom från 1975-99 och det betyder mycket pop, disco, schlager, syntmusik och allting som går att dansa till.

Ha det så kul på discot!
Bilden kommer från Wikimedia commonds

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2015-02-21 12:15 #1 av: Maria

Är det verkligen någon som går på disco idag? Finns det överhuvudtaget?

/Maria

 

Anmäl
2015-02-21 21:27 #2 av: Snovit79

Finns disco ännu, men inte alls  i samma bredd som då jag växte upp. 

Vi hade aktivt disco i skolan för att samla in pengar till skolresa i sexan (dvs vi sparade pengar från lekis till sexan) - och då fick man slåss om tid i matsalen med andra klasser. 

Sonen däremot har varit på få. Halloween-disco finns ju iaf, men det är ju ett "jippo". Lucia med. Fast i skolan är det sällan. IOGT-NTO anordnar. Annars är det spelningar som gäller med live-musik. 

Anmäl
2015-02-22 06:55 #3 av: Skorpion76

#1 Det gör det inte vad jag vet, men jag skulle önska att det kom tillbaka.

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.