Film och teater

Badjävlar

2015-03-03 17:20 #0 av: Lucifer Sam

Om man ska nämna filmer som speglar 1970-talet och dess strömningar så bör man definitivt nämna Badjävlar av den otroligt mångsidige regisören Lars Molin (1971).

Alla kanske inte delar den tydligt socialostiska undertonen i filmen men den är i vilket fall som helst ett tidsdokument med inslag av mycket av det som präglade det tidiga 70-talet.

Ernst Günther gör en oförglömlig tolkning av stadsbon som tror sig vara finare än lantisarna ute i skärgården och som därför beter sig som en riktig skitstövel. Han är i de bofastas ögon en typisk  ”badjävel” som kommer och ställer krav utan att vilja ha några skyldigheter. Dessutom lever dessa badjävlar i tron att allt kan köpas för pengar.  

Vid sidan av dessa ser vi bland annat politikern som slits mellan sin idealistiska övertygelse och viljan att avancera i fullmäktige. Vi finner paret som slängs ut från stugan de hyrt i evigheter för att just en badjävel köpt den. En ung flicka (Günther’s dotter) upplever klivet in i vuxenlivet en stilla sommar i skärgården.  

Kontroversiell film men en del fylla, naket och otrohet men också kärlek och värme samt vemod. Allt ackompanjerat av stillsam trubadurmusik av Finn Zetterholm och Bengt Sändh

Själv älskar jag filmen – vad tycker ni andra som sett den?  

Anmäl
2015-03-03 17:23 #1 av: Maria

Åh den filmen är en riktig pärla och ett tidsdokument.

/Maria

 

Anmäl
2015-03-03 17:37 #2 av: Lucifer Sam

Trevligt med fler som gillar denna film och pärla var ett utmärkt epitet för den. Glad

Även om filmen består av flera stereotyper så kan man inte förneka att den sätter fingret på flera problematiska tendenser och den kan definitivt vara värd att fundera över även idag. Badjävlar finns även nuförtiden, om än i andra former.     

Kort klipp med en dryg badjävel ....eh ...förlåt....finsmakare.

Anmäl
2015-03-04 17:29 #3 av: GIKmio

Den filmen blev väl riktigt utskälld vill jag minnas. Såg den som barn en gång.

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2015-03-04 18:05 #4 av: Maria

Utskälld vet jag inte....men omdebatterad.

Jag har för mig att folk gillade den. Man fattade lätt tycke för den lokala ortsbefolkningen och Ernst Günters rolltolkning var ju fenomenal.

/Maria

 

Anmäl
2015-03-04 19:24 #5 av: Lucifer Sam

#3  Angående mottagandet är jag inte ”helt 100” som man säger numera. Var själv inte född 71 (föddes först i mitten av 70-talet) men jag antar att det fanns en hel del att reta sig på i filmen. Att den innehöll lönnfeta nakna karlar och alkoholromantik borde dock inte vara det värsta då 60-talet nog redan hade brutit en del tabun. Som Maria skriver så har jag också fått uppfattningen att den  blev en succé (den gjordes för TV och inte bio så den sågs sannolikt av många då det inte fanns så många konkurrerande kanaler)

Det är givetvis möjligt att nidbilden av skärgårdens semesterfirare som giriga egoister kunde göra vissa av verklighetens ”badjävlar” förbannade. Dock är ju en stor del av filmens syfte att vara en satir av ett samhälle på väg mot moraliskt förfall , ett samhälle som mer och mer drog åt kapitalism och som gjorde det möjligt för rika stadsbor att forma ”sina” lantställen efter sina önskningar, oavsett vad de bofasta ansåg –  därav de tydliga (enligt vissa övertydliga) ”socialistiska pekpinnarna”.

Som sagt så upplevde jag inte mottagandet av filmen i realtid så om någon som var med kan berätta så vore det välkommet! Glad Som sagt så ger den ju i vilket fall som helst en bild av dåtidens ideologiska strömningar och flera av skådespelarna gör mycket bra ifrån sig; Günther briljerar som sagt och även frun (Gun Jönsson) gör en fin tolkning då hom måste vara lojal såväl mot sin man som mot sin bror som är en av de bofasta.

Ska ta och se om den i dagarna tror jag – det var ett tag sedan sist och man behöver värma själen emellanåt.

Anmäl
2015-03-04 19:37 #6 av: GIKmio

Det är annars roligt att se tillbaka på dåtiden och dess filmer. Såg stjärnorna på slottet i julas där skådespelerskan Harriet Andersson berättade om filmen Sommaren med Monika där hon sprang naken bland klipporna och som hon tyckte var ganska oskyldigt idag. Men det är ju så.. Idag är vi vana det i filmerna men så var det inte alltid förr Glad

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl