Film och teater

Tillsammans (Moodyssons film)

2015-03-04 20:18 #0 av: Lucifer Sam

Denna film är förvisso inte från 70-talet (kom 2000) men en större nostalgitripp tillbaka till detta årtionde kan knappast fås i så många andra filmer.

Här snackar vi verkligen nostalgi! Kollektivboende, klasskamp, hippiemålad folkabuss, fri kärlek, håriga armhålor, politiskt engagemang, tidstypisk musik och mycket mer – Lukas Moodysson har verkligen inte sparat på krutet!

Självfallet är det stereotyperna som regerar här. I huset bor en övertygad kommunist (Erik) tillsammans med ett gröna-vågen-par som förbannar TV och konsumtion. De anser att Pippis är olämplig som barnlitteratur – inte för att böckerna innehåller ordet n---er utan på att hon var en "kapitalist med habegär" (hon hade ju en kappsäck med pengar och älskade sakletande) – ingen bra förebild med andra ord. Här finns också gay-killen Klas, det före detta paret Anna och Lasse vars son heter "Tet" efter en offensiv i Vietnamkriget. Sen finns den mes-snälle skäggige Göran som aldrig kan säga nej, flickvännen Lena som vill vara fri. Hit kommer Görans syster Elisabeth med sina två barn då hon flyr sin alkoholiserade misshandlande man.

Under tiden spanar de traditionella men måttligt lyckliga grannarna på storfamiljen med kikare och muttrar att sådär kan man ju bara inte bo!  De varnar sin son för att umgås med dessa underliga människor Men sen händer det saker!

Fler Tillsammans-fans här? Om någon mot förmodan inte sett den så gör det – en perfekt  feel-good-film med mycket skratt, en del sorg, jäklar-anamma, värme samt lite naket - med andra ord något för alla.  

Anmäl
2015-03-04 20:29 #1 av: GIKmio

Den här filmen har jag på DVD Glad Tycker det är roligt när grannarna står i fönstret med kikare och kollar. "Kan det verkligen vara tillåtet att bo så många i samma hus " Skrattar

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2015-03-04 20:35 #2 av: Lucifer Sam

En Tillsammans-DVD står även i min hylla och den ses då och då. Flera fin-fina citat finns här. Scenen när en arg kommunist-Erik försöker övertyga högvakten om att denne borde gå med i KPML-r är fantastisk! Hans kommentar till den skeptiske vakten att ”alltså ta inte det här personligt nu men du är så jävla dum i huvudet” är obetalbar. Skrattar

Seså alla – se och njut!

Anmäl
2015-03-04 20:55 #3 av: GIKmio

Michael Nyqvist har en biroll som den misshandlande maken Rolf. Lägg märke till grannpojken som spelas av Henrik Lundström som vi sett i Göta Kanal 2- Kanalkampen, Ondskan och Kocken..

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2015-03-04 21:05 #4 av: Lucifer Sam

Jo, Nyqvist gör sin roll bra. Gillar även hans vän Birger som väl kläcker ur sig  ett av de mer centrala citaten i filmen då han lyfter fram ensamheten som det mest förgörande i en människas liv. Hans barndom var fattig och enkel (mycket gröt) men varm med massa gemenskap. Med andra ord - "hellre äta gröt tillsammans än fläskfilé ensam".   

Detta ska ses ihop med Görans kommentarer då han i kollektivets kök kokar gröt och liknar havregrynen vid människor som först är ensamma och kalla, sen klibbar de ihop och blir mjuka, varma och gosiga i sin gemenskap….   

Anmäl
2015-03-04 22:11 #5 av: Maria

Jag tycker det är kul när grannen snickrar (bankar) i källarenSkrattar

/Maria

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.