Väder

Vinterstormen i Skåne 1979/1980

2019-01-26 12:27 #0 av: Carmarino

Nyårsafton 1979 tillbringade jag hemma. Satt och läste en bok och lyssnade på radion. Det jag lyssnade på var lokalradions rapportering av det våldsamma snöovädret som hade svept in över Skåne.

För mig var det som att lyssna på dramatiserad radioteater. Vi hade nämligen knappt någon snö. Det var ungefär lika mycket som på bilden (tagen idag), eller kanske till och med lite mindre.

Senare fick jag veta att det gick en rätt skarp snögräns strax söder om Landskrona. En kollega, som bodde i Landskrona, sa att han kunde se "snöväggen" från sitt fönster, men där han bodde hade inte heller kommit särskilt mycket snö.

Bekanta i centrala Lund kunde knappt ta sig ner till den lokala butiken på hörnan i kvarteret. Människor fick räddas med bandvagn från översnöade hus.

Vinter fortsatte sedan i ett par månader, och ännu i april så dök "Katastrof-Karre" upp i radion lite då och då och varnade för att det hade fallit några snöflingor på någon plats i Skåne. (= Karsten Erichs; kan inte minnas att han kallades "Karre Katastrof", utan bara "Katastrof-Karre") 

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/sa-sag-det-ut-under-vintern-i-skane-1979

https://www.minnenasjournal.nu/vintern-da-skane-forsvann/

http://bilderisyd.se/produkt-tagg/1979/page/83/

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-01-26 12:50 #1 av: Göstage

Ja den minns jag, även om jag befann mig på avstånd. Kommer ihåg TV-bilderna på bandvagnarna och hur man skottade sig fram till översnöade hus.

På den tiden var det inte så många som talade om klimatförändringar som möjlig orsak.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-26 12:54 #2 av: Hayabusa

Minns denna vinter tydligt, det var sjukt stora snödrivor på sina håll. Men i NV klarade vi oss rätt bra. Den vintern gick jag på Tycho Brahe och pendlade från Ängelholm, vad jag minns hade vi inga försenade tåg eller bussar. Men minnet sviker kanske. 

Anmäl
2019-01-26 12:57 #3 av: Carmarino

Tror du har helt rätt Hayabusa. Det kom inte särskilt mycket snö i nordvästra Skåne vad jag minns.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.